ΑτζένταΕπικοινωνίαΣύνδεσμοιΑναζήτηση
Διακρίσεις - Επιτεύγματα

  ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
05 - 10 - 2012
 • Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις στα Μέσα, Ερευνητική Ομάδα της Σχολής μας υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κ. Τζιά κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο στον 2ο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής "ECOTROPHELIA 2012", που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

  Στον ίδιο διαγωνισμό, το ένα από τα δύο Δεύτερα Βραβεία που δόθηκαν κατέκτησε μια άλλη Ομάδα του ίδιου Εργαστηρίου της Σχολής. Θερμά συγχαρητήρια στους Ερευνητές, τους Επιβλέποντες, και το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων!

  Για περισσότερες πληροφορίες:
  http://www.ekt.gr/content/display?ses_mode=rnd&ses_lang=el&prnbr=85805

  ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ
10 - 09 - 2012
 • Σύμφωνα με στοιχεία για τις ερευνητικές επιδόσεις των Ευρωπαϊκών Σχολών Χημικής Μηχανικής που αντλήσαμε από την ακόλουθη πηγή

  http://academic.research.microsoft.com/RankList?entitytype=7&topdomainid=8&subdomainid=3&last=0&continentid=4

  η Σχολή μας βρίσκεται στην 37η θέση στην Ευρώπη, με τιμή συνολικού δείκτη H-Factor 23, κάτι που συμφωνεί με ευρήματα από την πηγή QS ranking, τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί (βλπ. ανωτέρω).

  Ειδικότερα, οι επιδόσεις των 3 Ελληνικών Τμημάτων ΧΜ τα φέρνουν μέσα στις 100 πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, μεταξύ σχεδόν 2000 πανεπιστημιακών τμημάτων με σχετικές  ερευνητικές δραστηριότητες:

  ΣΧΟΛΗ/ΤΜΗΜΑ

  ΘΕΣΗ

  ΑΡ. ΕΡΓΑΣΙΩΝ

  H-FACTOR

  ΧΜ ΕΜΠ

  37

  352

  23

  ΧΜ ΑΠΘ

  66

  424

  20

  ΧΜ ΠΠ

  87

  210

  19

  Στην κορυφή της συγκεκριμένης κατάταξης βρίσκονται, με H-factor 35-36, το Imperial College, το Πανεπιστήμιο του Wageningen (Ολλανδία), και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ


  ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
23 - 07 - 2012
 • Η διδακτορική διατριβή του Παρασκευά Γεωργίου με τίτλο "Ανάπτυξη Μοντέλου Μαθηματικού Προγραμματισμού & Κατασκευή Πληροφοριακού Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Επικ. Καθ. Γ. Μαυρωτά, βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του Ιδρύματος για το ακαδ. έτος 2010-11 από το κληροδότημα Σαράφη.

  Βλ. απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου 10-7-2012

  Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΜ;
05 - 07 - 2012
 • Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης QS – Top Universities, με βάση στοιχεία για το 2011. Σύμφωνα με την κατάταξη των Σχολών Χημικής Μηχανικής, η Σχολή μας βρίσκεται στην κατηγορία 101-150 σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά σε αυτήν 30-40 σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, αφού 11 Ευρωπαϊκές Σχολές ΧΜ βρίσκονται στην κατηγορία 1-50, 17 Σχολές στην 51-100, και 10 Σχολές στην 101-150:

  http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2012/subject-rankings/technology/chemical-engineering?page=4

  Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με τη Σχολή μας βρίσκεται αυτή της Πάτρας, ενώ εκείνη του ΑΠΘ στην 151-200. Το ΕΜΠ υπερέχει των άλλων 2 στους δείκτες Academic Reputation (AR) και Employment Reputation (ER), ενώ υστερεί στον δείκτη αναφορών (CPP):

  ΔΕΙΚΤΕΣ

  ΧΜ ΕΜΠ

  ΧΜ ΠΠ

  ΧΜ ΑΠΘ

  AR

  53,3

  46,9

  43,8

  ER

  73,6

  62,0

  59,0

  CPP

  68,1

  92,4

  85,8

  Με το ΜΙΤ να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με δείκτες μεταξύ 90 και 100, αλλά και 2 άλλες Σχολές του ΕΜΠ στη διεθνή κατηγορία 51-100, δεν θα πρέπει κανείς να επαναπαύεται!

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011
30 - 04 - 2012
 • ΤΟΜΕΑΣ Ι
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στην κ. Άννα - Μαρία Κυπραίου για την Εργασία της με τίτλο: «Σύνθεση, χαρακτηρισμός δομής και μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιπαρασιτικής δράσης νέων χαλκονών και ωρωνών» και Επιβλέπουσα την Λέκτορα Αναστασία Δέτση.

  ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στον κ. Ιωάννη Αβιζιώτη για την Εργασία του με τίτλο: «Μελέτη της χημικής απόθεσης χαλκού και αλουμινίου από ατμό» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή.

  ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στην κ. Βαρβάρα Αποστολοπούλου - Καλκαβούρα για την Εργασία της με τίτλο: «Προσθήκη νανοσκόνης αιματίτη σε πολυμερικές μήτρες πολυστυρενίου και πολύ(μεθακρυλικού μεθυλίου)» και Επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Λουκά Ζουμπουλάκη

  ΤΟΜΕΑΣ IV
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2011 απονέμεται στην κ. Μ. Λουκιανού για την Εργασία της με τίτλο: «Μελέτη της κινητικής απόκρισης χρονοθερμοκρασιακών δεικτών ΤΤΙ και εφαρμογή για τον έλεγχο ποιότητας ψυγμένων και κετεψυγμένων τροφίμων στην ψυκτική αλυσίδα» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Πέτρο Ταούκη.

  ΘΩΜΑΪΔΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ 2011
  Για το Βραβείο αυτό, από τις ανωτέρω η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής επέλεξε την Εργασία της κ. Α.-Μ. Κυπραίου ως την καλύτερη Διπλωματική Εργασία της Σχολής για το έτος 2011.

  ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΔΕΠ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ
05 - 04 - 2012
 • Με πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ έγινε παρουσίαση ενώπιων δημοσιογράφων, την Πέμπτη 28-03-12, των έξι Ελληνικών καινοτομιών που βραβεύτηκαν από τον ΟΟΣΑ και οι οποίες θα μπορούσαν να προωθήσουν την Πράσινη Ανάπτυξη στην χώρα μας. Δύο από τις έξι καινοτομίες που παρουσιάστηκαν προέρχονται από το ΕΜΠ και η βράβευσή τους αποτελεί τιμή για το Ίδρυμα. Η μία από αυτές, με δημιουργό τον Καθηγητή της Σχολής ΧΜ Απόστολο Βλυσίδη, θεωρήθηκε η πιο ολοκληρωμένη γι΄ αυτό αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στην ημερίδα που οργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ στην Κοπεγχάγη.

  Προβολή του γεγονότος και των καινοτομιών έγινε από την ΝΕΤ το Σάββατο 30-03-12 στην εκπομπή infocafe. Η Εφημερίδα "Καθημερινή" θα γράψει άρθρο το Σάββατο του Λαζάρου σχετικά με την καινοτομία αυτή. Επίσης, η ΕΤ-3 οργανώνει ειδική παρουσίαση της καινοτομίας, ενώ ειδική αφιέρωση θα κάνει στην προσεχή έκδοσή του το περιοδικό ECOTEC. Επισυνάπτεται σχετικό υλικό.

  Σχετικό Δελτίο Τύπου
  SUSTAINABLE OLIVE OIL PRODUCTION
  THE FUTURE OF ECO-INNOVATION: The Role of Business Models in Green Transformation

  ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
23 - 03 - 2012
 • Σε ειδική εκδήλωση, με μεγάλη συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε στις 14/3/2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, απονεμήθηκε στην Αντιπρύτανι του ΕΜΠ και Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Αντωνία Μοροπούλου, το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» για την προσφορά της στην Επιστήμη, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό.

  Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ), την παλαιότερη γυναικεία επιστημονική οργάνωση στη χώρα μας, με μέλη Ελληνίδες Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων. Το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τις σύγχρονες γυναίκες στην αναζήτηση προτύπων, ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις στο επαγγελματικό και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό τους περιβάλλον. Το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί σε εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής (Μελίνα Μερκούρη, Jacqueline de Romily, κ.α.).

  Η απονομή αυτή του βραβείου «ΥΠΑΤΙΑ» αποτελεί σημαντική αναγνώριση και τιμή τόσο για την ίδια την βραβευθείσα, όσο και για τη Σχολή μας και το ΕΜΠ, που προβλήθηκαν σημαντικά κατά την εκδήλωση, με την παρουσία στο βήμα του Πρύτανη του ΕΜΠ και του Προέδρου της Σχολής, και την ανάλυση του έργου της βραβευθείσας από την Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής μας, Ν. Κουλουμπή, και τον Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής, Μ. Κορρέ. Τις επόμενες ημέρες μετά την εκδήλωση υπήρξαν πολλές θετικές αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που μετέφεραν το συνολικό μήνυμα της βράβευσης στο ευρύ κοινό.

         

  Πρόσκληση Εκδήλωσης

  Δελτίο Τύπου

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ
04 - 11 - 2011
 • Το Βραβείο UNESCO - L'OREAL 2011 "Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη'" στην  κατηγορία των Φυσικών Επιστημών απονέμεται στην Επίκουρη Καθηγήτρια της  Σχολής μας κ. Μαγδαληνή Κροκίδα (βλπ. ανακοίνωση αποτελεσμάτων,  31-10-2011). Η Σχολή συγχαίρει θερμά την συνάδελφο για το σημαντικό  επίτευγμά της, που έρχεται να φωτίσει ελπιδοφόρα την περίοδο που διανύουμε.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

  ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
17 - 02 - 2011
 • Η Συγκλητική Επιτροπή Μεταπτυχιακών του ΕΜΠ, στη συνεδρίαση της στις 13/12/2010, αποφάσισε την απονομή Επαίνου στη Διδακτορική Διατριβή της κ. Χριστίνας Βαφειάδη, που εκπονήθηκε στη Σχολή μας, με τίτλο "Βιοτεχνολογική αξιολόγηση των εστερασών του φερουλικού οξέος ως εργαλείων σύνθεσης βιολογικά ενεργών ενώσεων" (ΕΜΠ, ΑΘΗΝΑ 2008), με Επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παύλο Χριστακόπουλο. Η διάκριση αυτή απονέμεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής και βράβευσης της καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής στο ΕΜΠ από το Κληροδότημα Σαράφη για το ακαδημαικό έτος 2007-2008, όπου η εργασία της κ. Βαφειάδη αξιολογήθηκε ως δεύτερη σε βαθμολογία.

  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΜ ΕΜΠ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (Περίοδος 2004 - 2010)
16 - 02 - 2011
 • Με βάση τα απογραφικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Πρυτανεία του ΕΜΠ για την περίοδο 2004 - 2010, οι ερευνητικές δραστηριότητες των Μελών ΔΕΠ της Σχολής μας - το 85% των οποίων συμμετείχε στην απογραφή αυτή, που έγινε για πρώτη φορά - χαρακτηρίζονται από τους εξής δείκτες αριστείας:

  * ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ – Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

  (βλπ. συνημμένο Πίνακα Α)

  Σε μέση ετήσια βάση, και για την 6ετία 2004-2009 (καθώς τα στοιχεία για το 2010 είναι μάλλον προσωρινά), τα Μέλη ΔΕΠ της Σχολής μας δημοσιεύουν συνολικά:

  - 10 βιβλία/μονογραφίες,
  - 150 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές,
  - 2 εργασίες σε περιοδικά χωρίς κριτές,
  - 150 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές,
  - 15 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων χωρίς κριτές,
  - 20 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους,
  - 3 συλλογικούς τόμους ως συν-εκδότες,
  - 10 άλλες εργασίες,
  - 150 ανακοινώσεις σε συνέδρια με πρακτικά, και
  - 60 ανακοινώσεις σε συνέδρια χωρίς πρακτικά.

  * ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ – Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

  (βλπ. συνημμένο Πίνακα Β)

  Σε μέση ετήσια βάση, και για την 6ετία 2004-2009 (καθώς τα στοιχεία για το 2010 είναι μάλλον προσωρινά), το ερευνητικό έργο των Μελών ΔΕΠ της Σχολής μας παρουσιάζει τους εξής δείκτες αναγνώρισης συνολικά:

  - 2500 ετεροαναφορές,
  - 1 αναφορά στον ειδικό τύπο,
  - 16 βιβλιοκρισίες,
  - 30 συμμετοχές σε επιτροπές συνεδρίων,
  - 25 συμμετοχές σε επιτροπές περιοδικών,
  - 35 προσκλήσεις για διαλέξεις, και
  - 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

  * ΜΕΣΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

  Αν εκφράσουμε τα ανωτέρω στοιχεία ανά Μέλος ΔΕΠ – παραβλέποντας προς στιγμή τη σημαντική διακύμανση των ατομικών επιδόσεων – προκύπτει ότι το ιδεατό αυτό «μέσο» Μέλος ΔΕΠ της Σχολής κάθε χρόνο της συγκεκριμένης περιόδου απογραφής δημοσιεύει:

  - 2-3 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, και πολύ σπάνια σε περιοδικά χωρίς κριτές,
  - 2-3 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές, και σπάνια σε πρακτικά συνεδρίων χωρίς κριτές, ενώ ανακοινώνει 1 εργασία σε συνέδρια χωρίς πρακτικά,
  - κάθε 3-4 χρόνια ένα κεφάλαιο σε συλλογικό τόμο, ενώ συμμετέχει ως συν-εκδότης κάθε 6-7 τέτοιους τόμους, και κάθε 2 χρόνια σε επιτροπές συνεδρίων, τέλος
  - οι δημοσιεύσεις αυτές δέχονται κατά μέσο όρο 15 ετεροαναφορές/έτος η κάθε μία.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ
15 - 02 - 2011
 • ΤΟΜΕΑΣ Ι
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στην κ. Αλεξάνδρα Μπόλμπου για την Εργασία της με τίτλο: «Διερεύνηση της σύστασης αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας στην περιοχή της Αθήνας - Προσδιορισμός των διαφόρων ειδών άνθρακα»και Επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Μαρία Όξενκιουν-Πετροπούλου.

  ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτωντης Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Ιωάννη Λιγνό για την Εργασία του με τίτλο: «Πειραματική διερεύνηση φαινομένων ηλεκτροδιαβροχής» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή.

  ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Επις΄τημης & Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Γεώργιο Βογιατζή για την Εργασία του με τίτλο: «Πρόβλεψη δομής νανοσύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας με χρήση της θεωρίας αυτοσυνεπούς πεδίου» και Επιβλέποντα τον Καθηγητή Δώρο Θεοδώρου.  

  ΤΟΜΕΑΣ IV
  Το Βραβείο της καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στον Τομέα Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Σαράντo Κυριακόπουλο για την Εργασία του με τίτλο: «Χρήση των εστερασών του φερουλικού και του οξικού οξέος ως εργαλείων σε διεργασίες σύνθεσης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» και Επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παύλο Χριστακόπουλο.

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟ 2010
15 - 02 - 2011
 • Το Α΄ Βραβείο Επίδοσης μεταξύ των Αποφοίτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατά το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Πασχάλη ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, με Βαθμό Διπλώματος 9.61.

  Το B΄ Βραβείο Επίδοσης μεταξύ των Αποφοίτων της Σχολής Χημικών  Μηχανικών του ΕΜΠ κατά το έτος 2010 απονέμεται στον κ. Χαράλαμπο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ, με Βαθμό Διπλώματος 9.18.

  Το Γ΄ Βραβείο Επίδοσης μεταξύ των Αποφοίτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατά το έτος 2010 απονέμεται στην κ. Μαρία ΛΙΒΑΝΙΟΥ, με Βαθμό Διπλώματος 8.98.

  Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
19 - 10 - 2010
 • Σύμφωνα με τον Ελληνικό Τύπο, ευχάριστη έκπληξη για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της αναλυτικής κατάταξης των 500 καλύτερων Πανεπιστημίων  (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4594409). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΜΠ βρίσκεται στην 114η καλύτερη θέση του κόσμου στον τομέα της Μηχανικής και Τεχνολογίας, θέση υψηλότερη από κάθε άλλο Ελληνικό ΑΕΙ.

  Επίσης, σημειώνεται ότι το Πολυτεχνείο κατέχει την 273η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στον τομέα των βιοεπιστημών, όπου η Σχολή Χημικών Μηχανικών συνεισφέρει σημαντικά (βιοτεχνολογία, τρόφιμα, βιοκαύσιμα, βιοϊατρικά, αγρο-βιομηχανίες κ.α.).

  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΕΤ
19 - 10 - 2010
 • Η νέα σύνθεση των Μελών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου για τη διαμόρφωση Εθνικής πολιτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, περιλαμβάνει τον Καθηγητή της Σχολής μας κ. Θεόδωρο (Δώρο) Θεοδώρου (http://www.ekt.gr/content/display?prnbr=81440). Ο κ. κ. Θεοδώρου και  τα άλλα μέλη του ΕΣΕΤ, όλοι διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες, επωμίζονται σοβαρότατο έργο σε κρίσιμες συνθήκες.

  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟ 2011 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
19 - 10 - 2010
 • Τον Μάιο του 2011 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Αθήνα το 11ο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Τροφίμων, της σειράς ICEF (International Congress on Engineering & Food). Το ICEF 11 (http://www.icef11.org/) διοργανώνεται από τη Σχολή μας, σε συνεργασία με 3 άλλα Ελληνικά ΑΕΙ και το ΤΕΕ, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής μας, κ. Πέτρο Ταούκη. Με δεδομένο τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση τέτοιων μεγάλων διοργανώσεων, η διεξαγωγή του ICEF 11 στην Αθήνα αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΤΟ 2010 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
19 - 10 - 2010
 • H Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Modification, Degradation and Stabilization of Polymers σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμερών του ΕΜΠ, με υπεύθυνο τον Καθηγητή της Σχολής μας κ. Κ. Παπασπυρίδη   διοργάνωσαν με επιτυχία το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο MoDeSt 2010 στην Αθήνα, την περίοδο 5 - 9 Σεπτεμβρίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Δελτίο Τύπου των οργανωτών του Συνεδρίου (http://www.chemeng.ntua.gr/content/news/newsdoc_276_21_9_2010.pdf).

  ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
19 - 10 - 2010
 • Το τεύχος του Ιουλίου 2010 του περιοδικού Analytical & Bioanalytical Chemistry,  ενός από τα κορυφαία διεθνή περιοδικά από πλευράς Impact Factor στην κατηγορία της Αναλυτικής Χημείας (http://www.springer.com/chemistry/analytical+chemistry/journal/216), περιέχει ειδικό αφιέρωμα στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Instrumental Μethods of Αnalysis (IMA ’09) (http://www.chem.uoa.gr/ima2009/IMA_02_organizers.htm).

  Το Συνέδριο αυτό, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2009 στην Αθήνα, συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστήρια (α) Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια της Σχολής μας κ. Μαρία Όξενκιουν – Πετροπούλου, και (β) Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Α. Καλοκαιρινό. Το ειδικό αυτό τεύχος του περιοδικού, όπου δημοσιεύονται 11 από τις εργασίες  που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο, προλογίζεται από ένα Editorial των δύο οργανωτών – Καθηγητών.

  ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
08 - 09 - 2010
 • Η διδακτορική διατριβή του Νίκου Βούρδα, με τίτλο "Μικρο-ρευστομηχανική για χημική και βιολογική μικροανάλυση: Αλληλεπίδραση πολυμερών με πλάσμα αερίων για την εκλεκτική εγχάραξη και τροποποίηση αυτών", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Α. Μπουντουβή, βραβεύτηκε με το 1ο Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2007

  Βλ. απόφαση Συγκλήτου 26-3-2010

  ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
08 - 09 - 2010
 • Η διπλωματική εργασία της Μαρίας-Ιωάννας Καΐρη, με τίτλο "Προσομοίωση συστήματος ψύξης φωτοβολταϊκών κυψελίδων", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Α. Μπουντουβή, βραβεύτηκε με το 3ο Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας του έτους 2008.

  Βλ. απόφαση Συγκλήτου 28-8-2010
  ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
08 - 09 - 2010
 • Η διδακτορική διατριβή του Σπύρου Σκλαβούνου, με τίτλο "Διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε χημικές εγκαταστάσεις”, που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Αναπλ. Καθ. Φ. Ρήγα, έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας στην Ασφάλεια Διεργασιών (Excellence Award in Process Safety) του έτους 2010, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χημικής Μηχανικής (European Federation of Chemical Engineering - EFCE).

  Βλ. σχετική ανακοίνωση

  ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
08 - 09 - 2010
 • Η διδακτορική διατριβή του Δημήτρη Πετρούτσου, με τίτλο "Αποτοξικοποίηση χλωροφαινολών από το θαλάσσιο μικροφύκος Tetraselmis marina", που εκπονήθηκε στη Σχολή μας με επιβλέποντα τον Καθ. Δ. Κέκο, βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το Θωμαΐδειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής του έτους 2007

  Βλ. απόφαση Συγκλήτου 26-3-2010

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΜΠ
08 - 09 - 2010
 • Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση με start-up grant, από το πρόγραμμα IDEAS του European Research Council, η ερευνητική πρόταση του Θανάση Παπαθανασίου, με τίτλο “Roughness design towards reversible non- / full-wetting surfaces: From fakir droplets to liquid films”.
  Ο Θ. Παπαθανασίου είναι διπλωματούχος (1994), διδάκτορας (2000) και ερευνητικός συνεργάτης της Σχολής μας.
  Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.131.840,00 EUR και διάρκεια υλοποίησης πενταετή (2010-2015).
Αρχική Σελίδα > Διακρίσεις 
© 2010 Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. - Δημιουργία: Υπολογιστικό Κέντρο Σχολής